Een verhaal over 5 decennia...

Aan de oevers van de Leie verzorgde de familie Vandoorne in lang vervlogen dagen een overzet. De veerboot bracht mensen veilig van de ene oever naar de andere. Jarenlang, door weer en wind, was het veer een brug, een haven, een houvast. Het veer was een betrouwbare verbinding.

Vandaag nog leeft het originele idee van Het Veer als bruggenbouwer. Middenspanning slaat nog steeds bruggen: tussen hoogspanning en laagspanning. Tussen centrales en mensen. Ook onze DF One-software brengt mensen dichter bij elkaar: uit verschillende bedrijven, uit verschillende afdelingen. Heel wat ondernemingen, van bootjes tot schepen, hebben zich in de loop der tijd in het zog van Het Veer mee laten varen op onze blauwe oceaan.

Deba (1979) was al een sterke speler nog voor Het Veer het daglicht zag.
Het Veer werd formeel boven de doopvont gehouden in 1984. Het eerste schip dat mee de vloot zou versterken, dook op in 1993: Lakkerij Vandereyt (nu V coat). Vanaf dan zou het Veer op volle kracht de vloot uitbreiden. In 1997 verscheen Cotrabel aan bakboord. In 2003 voegde CDC – Cabines de Ciney zich bij de groep. In 2010 zond Deba haar matrozen uit en zagen vier nieuwe schepen het levenslicht: Deba Components (later omgedoopt tot Mevoco), SGC – SwitchGear Company, Deba Facility en Ningbo Deba-Electric Co., Ltd.

In 2019 verscheen Femaco aan stuurboord, door de afsplitsing van de plaatafdeling en werd Robby overgenomen. De laatste nieuwe telg kwam aan boord in 2022, Van-Os Duracoat . Ondertussen vaart de vloot verder uit, wereldwijd. Steeds op zoek naar nieuwe helderblauwe wateren. En nog steeds leeft het idee van Het Veer: bruggen bouwen en mensen dichter bij elkaar brengen, ongeacht de sector.

1979

Oprichting Deba

Installatie, uitbreiding, aanpassing, renovatie en het onderhoud van middenspannings-installaties van 3 tot 24 kV voor binnen- en buitenopstelling. Ondertussen uitgegroeid tot marktleider in België.

1993

Overname Lakkerij Vandereyt

Ondertussen herdoopt tot V coat en uitgegroeid tot een specialist in oppervlaktebehandeling en poedercoatings.

1997

Start Cotrabel

Verscheidende middenspanningsopstellingen hebben een transformator nodig. Cotrabel levert zowel transformatoren met droge giethars als oliedristributietransformatoren.

2003

CDC - Cabines De Ciney

Gespecialiseerd in de fabricatie van betonnen prefab behuizingen. Gestart in functie van betonnen cabines voor middenspanningscellen maar later sterk gediversifieerd.

2010

Activiteiten Deba worden opgesplitst

Geboorte van SGC - SwitchGear Company, Mevoco, Deba Facility en Deba Ningbo.

2019

Overname Robby en afsplitsing Femaco

Gestart in 1970 als schrijnwerkerij voor de voedingssector is Robby op vandaag uitgegroeid tot dé partner bij uitstek voor metaal en inox maatwerk, ook in combinatie met andere materialen zoals glas, steen, hout, …

2021

Overname Van Os - Duracoat

Uitgegroeid tot een specialist in oppervlaktebehandeling en corrosiewerende coatings.